Nawiązując do naszego ostatniego newsa, wskażemy tym razem jak nie zapominać tego co zapamiętać chcemy. Bo jagody, jak się okazało po żmudnych badaniach, poprawiają pamięć. Wcześniejsze eksperymenty pokazywały, że czarne jagody - jedno z najbogatszych naturalnych źródeł antyoksydantów - poprawiają pamięć u zwierząt laboratoryjnych w podeszłym wieku. Badania amerykańskich i kanadyjskich uczonych, których wyniki opublikowano w najnowszym wydaniu dwutygodnika 'Journal of Agricultural and Food Chemistry' potwierdziły, że te odkrycia odnoszą się również do ludzi, którzy poprzednio nie byli w ogóle objęcie zakresem eksperymentu. Co ciekawe i godne pochwały nie sprowadzono kwestii do wyizolowania ot tak skłądnika odpowiedzialnego za ów ciekawy efekt. Posłużono się owocami jako całością, tylko z ewentualnym wyjątkiem w postaci przetworów. W badaniach tym razem wzięli udział ludzie w wieku ponad 70 lat. Część z nich przez dwa miesiące wypijała około dwóch szklanek soku jagodowego dziennie. Pozostali pijali napoje bez dodatku tego składnika. Członków obu grup przetestowano na początku i pod koniec eksperymentu. Okazało się, że u osób, które piły sok z jagód nastąpiła poprawa w rozwiązywaniu testów na pamięć i uczenie się. Zauważono przy tym, że efekt powstaje niezależnie od sposobu przetworzenia jagód. Nie muszą one występować w żadnej konkretnej formie. Eksperci Epicentrum Kałuży radzą więc zainwestować i bacznie obserwować nowe pole badawcze, które wygląda na rozwojowe. Pytanie brzmi – skąd jednak teraz, o tej porze roku weźmiemy jagody?
Autor: PeeGee
Źródło: http://ciekawostki.eu/
niedziela, 24 stycznia 2010
Jagoda odświeży pamięć
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz