Ledwo co ucichły fajerwerki i ledwo co otrząsnęliśmy się po szampańskiej zabawie. Niemal każdy w sylwestrową noc, punktualnie o północy, 'odpala' również szampana, lub chociażby wino musujące. Aby zwiększyć efekt wystrzału korka, butelkę z trunkiem można wstrząsnąć. Ale czy zastanawialiście się z jaką prędkością taki korek może wystrzelić? Niemiec Friedrich Balck z Clausethal Technical University postanowił to sprawdzić. Po porządnym potrząśnięciu ciśnienie wewnątrz sięga 2,5 bara, co po zwolnieniu drucianej blokady rozpędza zatyczkę do 40 km/h, lecz hipotetycznie korek mógłby osiągnąć nawet 100 km/h. Nie było to prozaiczne badanie zakończone opróżnianiem już otwartej butelki. Pan Balck podszedł do sprawy zupełnie poważnie! Prędkość korka sprawdzał aparaturą fotoelektryczną i akustyczną, a także badał nacisk wywierany przez korek na kartkę papieru. Aby zwiększyć prędkość korka nie należy wstrząsać butelki, lecz postawić ją wcześniej aby poleżała nieco czasu na słońcu, co nasiliłoby proces fermentacji i wzrost ciśnienia w środku.
Jest jednak wielu sceptyków, którzy nie wierzą w wyliczenia Balck'a. Niestety trzeba się z nimi zgodzić, gdyż naukowiec nie podał co to był dokładnie za alkohol ani jaką miał temperaturę, od której, według winiarzy, bardzo zależy ciśnienie panujące w butelce. Jak więc widać, nie było to do końca takie poważne badanie ale zapewne bardzo przyjemne w przeprowadzaniu.
Wraz z tym szampańskim newsem cala Ekipa Epicentrum Kałuży życzy naszym wszystkim czytelnikom dużo radości, wspaniałych przygód i samych sukcesów tych naukowych i tych bardziej przyziemnych w Nowym Roku 2009!
Autor: Dagona
Źródło: http://ciekawostki.eu/
niedziela, 4 stycznia 2009
Sylwestrowe badania
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz